Hvad ændrer et spansk nyvalg?

Det brogede politiske billede i Spanien bliver ikke nødvendigvis mindre broget, når der atter er parlamentsvalg 10. november.

Spanierne skal til parlamentsvalg for fjerde gang på fire år i november. Seneste valg var i april, men resultatet fra det valg gav ikke Premierminister Pedro Sanchez den opbakning, som han selv havde troet og håbet. For godt nok kunne han samle flertal sammen med venstrefløjspartiet Podemos, men han ønskede ikke, at de skulle være en del af hans regering, som Podemos har krævet.

 

Derfor skal spanierne atter til stemmeurnerne, og man kan naturligvis spørge sig selv, hvor meget, der kan nå at ændre sig på et halvt år. Der vil dog ganske givet være mange, der er blevet trætte af enten Podemos eller Pedro Sanchez’ stædighed og derfor vender blikket i en anden retning. Skulle et af de to partier gå markant frem og styrke sig i forholdet til den anden, vil det give dem et godt argument i de følgende regeringsforhandlinger. Socialistpartiet ser dog ikke selv ud til at tro på, at de kan stjæle vælgere fra Podemos, og derfor vil de muligvis gå i en mere midtersøgende retning for at kapre stemmer fra dem, der ellers har peget på det liberale midterparti Ciudadanos.

 

Det konservative Partido Popular kan håbe, at mange af venstrefløjsvælgerne er blevet trætte af deres politiske ledere og derfor vælger at blive hjemme på valgdagen. Det kan give større vægt til de borgerlige partiers stemmer og måske helt vælte billedet, men så må Socialistpartiet PSOE ikke lykkes med at hapse krydser fra Ciudadanos.

 

Et alternativt scenarie, som de spanske medier diskuterer ihærdigt i disse dage, er om den karismatiske Iñigo Errejon kunne finde på at stille op til valget med et helt nyt venstrefløjsparti. Han var med til at stifte Podemos men ragede uklar med partiet, hvorfor han siden har trukket sig fra landspolitik. Et tredje venstrefløjsparti med stor opbakning vil også kunne ændre meget i spillet mellem Podemos og PSOE – både i forhold til den egentlige stemmefordeling, men også i forhold til de hensyn, der skal tages i en efterfølgende regeringssammensætning.

 

Det brogede billede i spansk politik ser ikke umiddelbart ud til at blive mindre broget af et nyvalg. Men når alt kommer til alt, er det op til de spanske vælgere at afgøre, når de atter skal stemme 10. november.