Canarisk og andalusisk lokalderby

Lokalopgør på De Kanariske Øer og i Andalusien – samt dyster mellem oprykkere og mellem nedrykkere gør weekenden i La Liga 2 spændende.

Billede af Phillip Kofler fra Pixabay

Mens La Liga ligger stille i den kommende weekend, er der fuldt program i næstbedste række, der i denne sæson hedder La Liga Smartbank. Det er en runde, der byder på to lokalbrag, der vil tage en del af opmærksomheden, idet Tenerife og Las Palmas mødes i det store canariske derby, mens Malaga og Almeria mødes i et andalusisk derby. Desuden er der nedrykker-duel mellem Girona og Rayo Vallecano og oprykkerduel mellem Fuenlabrada og Ponferradina.


FREDAG

Santander – Cadiz

Nyoprykkede Santander er kommet pænt fra land, selvom de endnu mangler den første sejr. Det er blevet til et smalt nederlag mod Malaga samt uafgjort mod Almeria og Las Palmas. Bestemt ikke nogen dårlig start for Racing Santander, der dog står overfor formstærke Cádiz, der har vundet alle tre kampe i sæsonen indtil videre. Modstanden har også været relativt blød i form af Extremadura, Mirandes og Ponferradina, og sejrene har lydt på 2-1, 2-1 og 3-1. Så alt kan ske på El Sardinero i Santander fredag aften, selvom gæsterne fra Cádiz er favoritter. De fire hidtidige indbyrdes kampe er endt med tre 1-0 sejre til Cádiz og en enkelt uafgjort 1-1’er.


LØRDAG


La Coruna – Albacete

To af de hold, der kæmpede med om oprykning i sidste sæson, mødes på Riazor i La Coruña lørdag. Begge hold er kommet fra land med to nederlag og en sejr, og for begge holds vedkommende gælder det, at de har haft et svært startprogram. I de seks hidtidige indbyrdes opgør har Albacete aldrig vundet. La Coruña har vundet fire gange, og to af kampene er endt uden vinder. I sidste sæson vandt La Coruña hjemmekampen med 2-0, mens det blev 1-1 da holdene mødtes i Albacete.Malaga – Almeria

Årets andalusiske derby i La Liga Smartbank står mellem Malaga og Almeria. Før sæsonen ville de fleste udpege Malaga som klare favoritter, når de to hold skulle mødes på La Rosaleda, men som de første tre runder er gået, er favoritværdigheden ikke helt så udtalt. Malaga startede fint med en udesejr over Racing Santander og fulgte op med en uafgjort hjemme mod Las Palmas. Nederlaget til Girona i sidste runde har dog gjort sæsonstarten lidt mere broget. Almeria har overrasket med flotte hjemmesejre over Albacete og Huesca, mens udekampen mod Santander kastede et enkelt point af sig. De tre seneste indbyrdes kampe er endt med en uafgjort og en sejr til hver, og i Malaga har Almeria vundet to af deres tre seneste besøg, mens det tredje blev uafgjort. Det kan også sagtens blive til point til Almeria denne weekend, efter at den forgangne uge har været kaotisk i Malaga, der har måttet ophæve en lang række kontrakter for at leve op til fodboldforbundets regler.Extremadura – Numancia

Vi er i den tunge ende af tabellen, når vi skal finde Extremadura frem. Et enkelt point i de tre første kampe har ikke været overbevisende – men heller ikke overraskende. Hjemmeholdet har dog kun tabt med mindst mulig margen mod Fuenlabrada og Cádiz, så der er ikke nødvendigvis så lang vej til sæsonens første succes. Gæsterne fra Soria og fra klubben Numancia tabte de to første kampe, inden de kom på ret kurs med sidste weekends sejr over Mirandes. Den skal de nu forsøge at følge op på Extremaduras hjemmebane i Almendralejo. I sidste sæson snuppede Numancia to et-måls-sejre mod Extremadura, så det kan de helt sikkert bruge til at booste selvtilliden inden weekendens opgør.Fuenlabrada – Ponferradina

Der var ikke mange, der havde ventet at se disse to hold i den bedste halvdel af tabellen. Begge er oprykkere, og særligt hjemmeholdet er kommet flyvende fra start i La Liga Smartbank. Hjemme på Estadio Fernando Torres (ja, opkaldt efter klubbens gamle helt) skal Fuenlabrada forsøge at tage den fjerde sejr på stribe, efter at de har vundet over Oviedo, Extremadura og Elche i de tre første runder. Galiciske Ponferradine indledte med et nederlag mod Cádiz, spillede derefter uafgjort mod Zaragoza og vandt med sikre 4-0 over Tenerife i sidste weekend. I de seks indbyrdes opgør, klubberne har spillet mod hinanden, har Ponferradina vundet tre, Fuenlabrada to – og en enkelt er endt uafgjort.


Tenerife – Las Palmas

Der er altid knald på, når det store canariske derby løber af stablen. I denne sæson har Tenerife hjemmebane i første møde med Las Palmas, og de formentlig 20.000 tilskuere har en jævnbyrdig kamp i sigte. For både Tenerife og Las Palmas er kommet lidt sløjt fra land i den nye sæson. Tenerife med tre point, der blev hentet i hjemmesejren mod Numancia, mens sidste weekend gav en ordentlig øretæve i Galicien, hvor Ponferradinas oprykkere vandt med hele 4-0. Las Palmas har endnu den første sejr til gode efter et nederlag og to uafgjorte mod Santander og Malaga. Den blot 16-årige Pedri var i startopstillingen i sidste weekend, og kan sagtens være det igen i weekenden, hvor han er på udebane på sin føde-ø Tenerife.


SØNDAG

Huesca – Gijon

Sporting Gijon vil altid se sig selv som en klub, der burde spille i La Liga – eller i hvert fald være med i kampen om at rykke derop. Huesca var for første gang i La Liga i sidste sæson, og er kommet fint fra start i den nye sæson med sejre over Las Palmas og La Coruna, inden velspillende Almeria besejrede dem i sidste weekend. Gijon er ubesejrede efter uafgjort mod Girona og Vallecano og en sejr over Albacete. Sidst holdene mødtes i Huesca vandt Gijon med klare 2-0.Girona – Rayo Vallecano

Begge mandskaber kæmpede bravt i bunden af La Liga i sidste sæson, men ingen af dem formåede at hente de point, der skulle til for at undgå nedrykning. I starten af denne nye sæson har det set fornuftigt ud – uden dog at være overbevisende. For efter uafgjort mod Gijon og nederlag i Albacete, var det først i tredje runde, at Girona kunne fejre en sejr, da Malaga blev sendt hjem med et 1-0 nederlag. Rayo Vallecano har spillet uafgjort mod Mirandes og Gijon og siden vundet over La Coruna. Girona har vundet de to seneste indbyrdes kampe, men inden da, vandt Rayo Vallecano fire indbyrdes opgør på stribe.


Elche – Lugo

Lugo skal forsøge at hente sæsonens første sejr, når de søndag er på besøg hos Elche, der godt nok har vundet en enkelt kamp, men som tilgengæld har tabt de to øvrige. Elche har fine traditioner – også i det bedste spanske selskab, men det er snart længe siden, at der for alvor har været noget at fejre på klubbens store stadion. Sæsonen åbnede med nederlag hjemme mod Fuenlabrada, inden de to følgende udekampe gav en sejr over Alcorcon og et nederlag til Zaragoza. Lugo åbnede med uafgjorte mod Extremadura og Oviedo, inden sidste weekend gav et nederlag mod Alcorcon. Elche har vundet tre af de seneste fem indbyrdes opgør, mens Lugo har vundet et enkelt og en enkelt er endt uafgjort.


Mirandes – Real Oviedo

De har kun fået et enkelt point hver i de første tre spillerunder, så både for Mirandes og Oviedo er det snart på tide at komme igang. Mirandes indledte med nederlag mod Numancia, tabte derefter til topholdet Cadiz og fik efterfølgende et point mod nedrykkerne fra Rayo Vallecano. Oviedo har tabt ude mod Fuenlabrada og La Coruna, mens den enlige hjemmekamp gav det enlige point mod Lugo. To af de tre seneste indbyrdes kampe er endt uafgjort, men ellers har det været Oviedo, der i de seneste 7-8 år har haft overtaget mod Mirandes, som de ikke har tabt til siden 2011.


Alcorcon – Zaragoza

Det har været en fornuftig sæsonstart for både Alcorcon og Zaragoza. Alcorcon har vundet begge deres udekampe mod Lugo og Numancia, mens hjemmepremieren mod Elche blev tabt. Så der er ingen tvivl om, at de gerne vil have de første hjemmebanepoint mod Zaragoza, der dog er ubesejret. Gæsterne har slået Tenerife og Elche og spillet uafgjort mod Ponferradina, og de har kun lukket et enkelt mål ind i de første tre kampe. De fem seneste indbyrdes opgør er dog endt med tre Alcorcon-sejre og to uafgjorte, så Municipal de Santo Domingo er ikke et sted, Zaragoza har de bedste oplevelser med fra.