Overraskelser og unge målhelte i de lavere rækker

Favoritter vandt og favoritter tabte. Unge målhelte åbnede sæsonen lovende og klassiske topklubber kæmpede for genoplivning.

Weekenden bød på premiere i den tredjebedste og fjerdebedste række i Spanien. I både Segunda B og Tercera Division var det således sæsonens første små svar, der blev givet, da mandskaberne tog fat på 19/20-anstrengelserne.

Segunda B, der er tredjebedste række, består af fire geografisk inddelte rækker. De fire bedste hold kvalificerer sig til opryknings-playoff, hvor vinderen af hver pulje møder en anden puljevinder og de to vindere rykker op. De to tabere fortsætter i oprykningsslutspillet mod de hold, der slutter fra 2 til 4 i hver pulje. Her spilles efter et cupsystem med to oprykkere. De fire dårligste i hver række rykker ud, mens den femtedårligste skal i playoff.

Der er en del B-hold i rækkerne, og de kan kun rykke op, hvis deres førstehold ligger i La Liga. Selvom vi ser bort fra dem, vil der være mange kandidater til at rykke op i La Liga næste sommer.

I gruppe 1 er galiciske Racing Ferrol formentlig et kommende tophold sammen med Ibiza-Eivissa og Rayo Majadahonda. Ferrol måtte dog gå fra banen uden point i første runde, hvor San Sebastian Reyes hjemme vandt med 2-0, ligesom Ibiza-Eivissa måtte se sig besejret mod Las Palmas B, der sikrede sejren på en sen straffesparksscoring til 3-2. Rayo Majadahonda vandt tilgengæld deres første kamp hjemme mod Sporting Gijon B med 1-0. Pontevedra kom godt fra land med en 2-0 sejr over Coruxo, mens Pena Deportiva vandt rundens mest målrige kamp med 4-3 over Real Oviedo B. Her var 24-årige José Nunez i målhumør med to fuldtræffere – samme antal som Atletico Madrid B’s 18-årige Sergio Camello scorede i 2-1 sejren ude over Marino de Luanco, og samme antal som 19-årige Juan Santiago Fernandez scorede for Las Palmas B i sejren over Ibiza-Eivissa.

I gruppe 2 var Salamanca den eneste af favoritterne, der tog fuld pointhøst med en 2-1 sejr over Arenas Club. Både Cultural Leonesa, Logrones og Burgos måtte nøjed med uafgjorte 1-1-kampe. Jon Morcillo var eneste mand til at score mere end et enkelt mål, da han stod for halvdelen af Athletic Bilbao B’s scoringer i 4-1 sejren ude over Haro.

Gruppe 3 har et stort favoritfelt, men Castellon var den eneste forhåndsfavorit til at indlede med en sejr. Det gik på udebane ud over en anden af favoritterne, Sabadell, der blev besejret 2-0. Hercules indledte med 1-1 ude mod Prat, Cornella tabte 1-0 hos La Nucia, og nedrykkerne fra Gimnastic de Tarragona tabte skuffende 1-3 hjemme mod Llagostera. Pique’s debuterende Segunda B-klub FC Andorra tabte 2-0 til Espanyol B, i en runde, hvor Ejea kom stærkt fra start med 4-0 over Orihuela i en kamp, hvor 23-årige Albert Torras scorede to gange.

I gruppe 4 blev seks kampe uafgjort, og de omfattede både favoritter som Cartagena, der spillede 0-0 mod Badajoz og storsatsende Marbella, der måtte nøjes med 1-1 hos Talavera. Cordoba vandt 2-1 hjemme over Granada B, mens en anden af de storsatsende klubber, San Fernando, kom gode fra start med en 2-1-sejr over den gamle og stolte klub Recreativo Huelva.

I Tercera var Raul Garcia fra Real Betis B en af de iøjnefaldende spillere, da den 18-årige angriber scorede alle målene i 3-2 sejren over San Roque Lepe. Compostela viste glimt af tidligere tiders storhed med en 4-1-sejr over Alondras, mens den nystiftede klub Flat Earth debuterede med en 2-0-sejr ude over Carabanchel. Real Jaen overbeviste med en 7-1 sejr over Melilla CD, og den tidligere La Liga-klub Xerez DFC vandt 5-0 i åbneren mod Antoniano.

25.08. Sabadell – Castellon
I gruppe 3 mødes to af de hold, der må ventes at skulle kæmpe med om playoff-pladserne, når Sabadell og Castellon står overfor hinanden søndag kl. 19. Hjemmeholdet var i den bedste række for 30 år siden – og i næstbedste række for fem år siden. Castellons seneste storhedstid ligger også 30 år tilbage, hvor det blev til et par sæsoner i bedste række. Begge hold har midlerne og potentialet til at tage et skridt opad.

25.08. Espanyol B – Andorra
Gæsterne spiller for første gang i Segunda B, og klubben, der er ejet af Gerard Pique, har overtaget licensen fra konkursramte Reus. Som land er Andorra selv en del af UEFA og FIFA, men ligesom walisiske hold kan være med i det engelske ligasystem (bl.a. Cardiff og Swansea), har FC Andorra valgt at benytte muligheden for at være med i det spanske. Her møder de reserverne fra Espanyol i debut-kampen.