Godello – den guddommelige nordspanske druesort

Godello er en spansk druesort, der fortjener så meget mere opmærksomhed, end den allerede får.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selvom de nordspanske hvidvine er ved at vinde bedre og bedre indpas herhjemme, så er der stadig mange, der ligner store spørgsmålstegn, når man taler om Albariño – og ikke mindst om Godello. Ikke desto mindre er Godello en drue, der imponerer mig hver gang – uanset om den er helt på egen hånd, eller om den er sat sammen med andre druesorter.

Det er især i Bierzo og Ribeiro på kanten mellem Galicien og Castilla de León, at Godello-druen leverer forrygende. Den modner tidligt og har et fortrinligt og friskt udtryk, der har en snert af æbler, citrus og masser af bløde og lyse frugter. Jeg er klart mest tilhænger af de helt rene Godello-vine, der ikke er fadlagrede, men de lidt federe fad-Godelloer kan også sagtens have en uimodståelig charme.

Det er svært at finde Godello på hverdagsbudget, men enkelte spændende vine, hvor druen gerne er blandet med eksempelvis Albariño og Treixadura, kan godt give en formidabel value til under 100 kroner.

Her får du et bud på en stribe af mine absolutte favorit-Godelloer.

FIRE FREMRAGENDE RENE GODELLO-VINE

Mauro Godello 2016
Vi er i den dyre ende af spansk hvidvin, men det her er altså hver en krone værd. Der er sydlandske frugter og nordspansk friskhed, der fylder munden på en blød og saftig måde. Det er cremet i strukturen som en fed amerikansk Chardonnay, mens det smagsmæssigt er fuldt på højde med de bedste europæiske hvidvine, der kaster om sig med nuancer og nye små lækkerier, der pirrer smagsløgene om hvert et lille hjørne. Det er verdensklasse, dette her.
Set til kr. 349,95 hos Theis Vine (6*)

Casar de Burbia Godello 2017
Meget lys i glasset, og duftmæssigt er der tropefrugter, ferskner, melon og en god sødme. Det gælder både i duften og i smagen, hvor det på flere måder kan minde om oversøisk Sauvignon Blanc, men med en ekstra portion elegance og lethed. Jeg er intet mindre end vild med denne her – en aldeles fremragende hvidvin.
Set til kr. 99,- hos D’Wine (6*)

Avancia Godello 2015
Ret lys i sin farve og rummer en flot og dyb duft. Smagsmæssigt er der masser af frugter, og der støder en let bitterhed til i eftersmagen, som efterhånden bløder op, når vinen kommer lidt op i temperatur. Et godt råd er derfor, at du skal undlade at drikke den for kold. Lad den runde de 10 grader, for så står frugten, finesserne og elegancen i kø for at imponere dig.
Set til kr. 149,- hos Andrup Vin (5*)

Gotas de Mar 2017/2018 Godello
Den rigtig flotte frugtige Godello-stil – her fra Ribeiro – med en blød og god syre, samtidig med at den er cremet og har en fornem bund. Jeg kan rigtig godt lide 2017’eren, men 18’eren er endnu bedre med en større friskhed, lidt flere muskler og en stor power i den runde friskhed.
Set til kr. 79,50 i Irma (5*)

ET BLÆNDENDE BLEND MED GODELLO

Vina Mein Eiras Altas 2015
Det er den ondelyneme en lækker hvidvin, der består af 50% Godello og 50% Treixadura. Topbalanceret blend med masser af smag, men stadig med en imponerende diskretion i syren. Der er fadpræg i bunden, men det bliver aldrig så markant, at det går spolerer friskheden.
Set til kr. 169,- hos Laudrup Vin (6*)