Lavt ydende – højt niveau

Priorat-producenten Estriacus står bag nogle af de vine, der gør Priorat til et exceptionelt område.

Priorat har noget, som man skal lede rigtig længe efter. Kombinationen af barske naturområder og en alligevel meget imødekommende og fascinerende stemning. Sammensætningen af mennesker, der er helt nede på jorden og som skaber vin, der har et himmelsk niveau. Blandt disse finder vi Montse Cereceda og Miquel Sabaté, der klæder hinanden ligeså godt, som druerne i deres vin klæder hinanden – men som ikke desto mindre nøjes med at være partnere, når det gælder vinproduktion.

Under navnet Estriacus producerer de et par af de Priorat-vine, der for alvor rykker i smilehullerne. Noster og Clos les Fites er hovednavnene, og særligt sidstnævnte er en fornøjelse at give sig i kast med.

Efter nogle forrygende årgange, begyndte kvalitetsniveauet at dale. Den slags hænger naturligvis sammen med klimaforandringer og nye klimatiske forhold, og derfor er markerne, der bliver brugt til Clos les Fites, flyttet til et andet sted i Priorat. Det var ganske enkelt ikke muligt at skabe den nødvendige syre på de gamle marker længere, og på 2012 og 2013-årgangene kan man for alvor smage, at niveauet er på det velkendte fantastiske niveau.

– Vi er i et område, hvor vinstokkene har glæde af, at bjergene giver ly for vinden, og derfor er det kun havbrisen, der rammer. Der er meget lokale højtryk og lavtryk, der præger vejret her, fortæller makkerparret, der er afhængige af, at de få druer, der kommer på vinstokkene, bliver af bedste karakter.

– Vi ligger oftest på mellem 3.000 og 3.500 liter pr. hektar, men flere steder i Priorat er man helt nede under 1.000 liter, og det er en tendens, der forstærkes, forklarer de. Det betyder i sagens natur, at mængden af vin, der bliver tappet, er meget begrænset, men samtidig at koncentrationen i frugten er fremragende.

Vinene hos Estriacus produceres i det relativt lille vineri nedenfor markerne. Noster Inicial laves på druer fra stokke, der er 11-40 år gamle, og den lagrer i 12 måneder på egetræsfade. Den lidt finere Noster Crianca er fra 30-80 år gamle vinstokke og lagrer op til et halvt år længere. Det viser sig i en skøn fylde og balance.

Clos les Fites bliver skabt på et blend af Garnacha, Carignan og Cabernet Sauvignon, og ligesom duften er dyb og blød, så er smagen fuld af mørke frugter og en charmerende stil, der er lige dele kompleks og tilgængelig. 2013-årgangen er stort set på niveau med den fremragende 2012’er, og Montse Cereceda og Miquel Sabaté ser ud til at have fundet formlen til, at Clos les Fites også i de kommende år bliver en vin, der vil vælte os omkuld med både smag og kvalitet.