Spansk rosé – bedre end sit rygte

Spansk rosé kan en masse – både de krydrede fra Jumilla og de bløde fra Nord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er bestemt ikke rosé-vin, Spanien er bedst kendt for. Men det betyder ikke, at der ikke findes fremragende lyserøde vine fra det store vinland. De kan være lidt vanskelige at finde, men her har du en guide til en række rigtig lækre spanske ‘rosados’.

FEM SPANSKE ROSÉ-FAVORITTER

Celler del Roure Les Prunes 2017, Moixent, Valencia
Der skal meget til, men det her er en af de allerbedste rosé-vine, jeg nogensinde har smagt. 2017’eren er nok svær at få fingre i nu, men på Mandó-druen er det en unik og helt speciel rosé med masser af terroir, dybde og elegance. 2018’eren er også fremragende, men en mili-my under.
Pris: ca. 120,- – Ikke set i Danmark – men producenten forhandles af D’Wine (www.d-wine.dk)
6/6 stjerner

La Doncella Rosado 2018, Tierra de Castilla
Flot, sødmefuld og nuanceret med jordbær, hindbær og andre lette frugter. Jeg er vild med rosé’er med en vis sødme, men du skal være glad for den lidt parfumerede stil, hvis du er lige ellevild med den, som jeg er.
Set til kr. 129,- hos D’Wine (www.d-wine.dk)
6/6 stjerner

Pondus Rosado 2018,  Terra Alta
Det smager rigtig godt, dette her. Fra det catalanske Terra Alta-område kommer denne vin med en flot dybde og elegance. Mere finesse end i flertallet af spanske rosé-vine og med en smuk balance mellem frisk syre og dybere frugt.
Set til kr. 109,- hos Vinkompagniet (www.vin-kompagniet.dk)
5/6 stjerner

Viña Esmeralda 2018, Catalonien
Meget blød, blid og frugtpræget. En fin lang efftersmag – lidt krydret men fin balance i den ukomplicerede stil. Hverken sødt, surt eller voldsomt – bare rart og sommerligt – og egner sig fint til at være meget kold.
Set til kr. 199,- for 6 stk. i Super Brugsen
5/6 stjerner

Burro Loco 2017, Cigales
Det skøre æsel, som navnet på denne vin betyder, har skrydet frydefuldt hos mig på lune dage de seneste år. Og det får det dælme lov at blive ved med, for det er en skøn, blød og frugtrig rosé.
Set til kr. 109,- hos D’Wine
5/6 stjerner

ØVRIGE SPANSKE ROSÉ-VINE

Carreduenas 2018
Mens 2017 var en ærgerlig oplevelse af Carreduenas Rosado, så er niveauet atter højt i 2018’eren. Dejlig helstøbt, blød og saftig rosé på Tempranillo.
Set til kr. 119,- hos D’Wine (www.d-wine.dk)
5*

Pasas Sonrosado 2017
For en rosévin til en 50’er holder denne Monastrell-rosé fra Jumilla et overbevisende højt niveau. Den er let at gå til, nem at nyde – og svær ikke at holde af. Blød, frugtpræget og fuld af sommerfornemmelser.
Set til kr. 50,- i Super Brugsen
5*

Marques del Atrio 2018, Rioja 
Meget klassisk Garnacha-rose med en pæn balance mellem friskhed og dybde. Rigeligt krydret i afrundingen.
Set til kr. 65,- hos Skjold Burne (www.skjold-burne.dk)
4*

Castaño Monastrell 2018, Yecla
Bodegas Castaño i Yecla er eksperter i Monastrell-druen og på deres enorme arealer i det sydøstlige Spanien skaber de spændende vine, der primært er organiske. Denne rosé er ganske fortræffelig med den velkendte peber-nuance i slutningen.
Ikke set i Danmark, men vinhuset forhandles af Salling Group
4*

La Purisima Rosado 2018, Yecla
Det store kooperativ i Yecla skaber mange spændende vine, og her også en rosé, der gør sig ganske fint. Klassisk Monastrell med sødme og alligevel krydrede islæt.
Ikke set i Danmark.
4*

Nicte Rosa Pálido 2018, Castilla y Leon
Denne blege rosé-vin fra Castilla y Leon er næsten lidt for tung i sin jordbærsødme – selv til mig, der er lidt af en slikmund, når det gælder rosé. Der er noter af melon og tropefrugt og ikke så meget syre og friskhed. Den bør være meget kold.
Set til kr. 79,- i Irma
3*

Soto y Manrique Naranjas Azules Garnacha Rosado 2018, Madrid/Sierra de Gredos
Meget lys rosé-kulør – og tilsvarende meget lys i smagen. Baseret på Garnacha, og jeg kunne godt bruge lidt mere dybde i den. Efterhånden som den stiger i temperatur stepper den dog op og får en fornuftig længde.
Set til kr. 75,- i Kvickly/Super Brugsen
3*