Klassisk klasse-producent fra Priorat

Costers del Priorat står for et formidabelt kvalitetsniveau i alle prisklasser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Navnet er José Mas Barberá. En vinmager, der har skabt noget helt særligt i Bellmunt i Priorat. I dette barske område, hvor skråningerne er så stejle, at selv hestene har svært ved at drive de værktøjerne gennem jorden, produceres noget af det mest fortryllende Priorat-vin. Costers del Priorat har en lille række af spændende vine på programmet, og i hver deres prisklasse er de aldeles fremragende.

– Vinene skal tale samme sprog, som det område de kommer fra, siger José Mas Barberá med eftertryk, for man er ikke i tvivl om, at det er sådan, det forholder sig her i området. Vinstokkene gror, som landskabet byder dem – og som deres egen udvikling trækker dem.

De hvide Pissares-vine er præget af både Macabeo, Garnatxa Blanca og Pedro Ximenez-druer, mens vinhusets anden hvidvin, Blanc de Clossos er en klassisk Priorat-specialitet. For traditionelt har vinbønderne i Priorat sat stokke med grønne druesorter ind imellem de blå, fordi det skulle balancere syre og smag. Stokkene med grønne druer bliver stadig bevaret – og værdsat – og det er druerne fra disse, der bruges til Blanc de Clossos.

Costers del Priorat laver bestemt dejlige hvide vine. Men det er de røde, der gør vinhuset til noget helt særligt. Petit Pissares er den prisbevidste vin, der stadig er et flot køb til prisen. Storebroderen hedder Pissares, mens Clos Alzira og Clos Cypres er de to topvine.

Jeg er ret vild med vinene fra start til slut. Men det mest overvældende øjeblik er alligevel at smage på Clos Alzina på en varm forårsdag lige foran den mark, hvor druerne vokser. Clos Alzina har en fylde, friskhed og frugt, der er så markant og forrygende, at den står som en helt ren og knivskarp rødvinsoplevelse, der er svær at overgå.

Jose Mas Barbera har god grund til at være stolt over sine produkter, der efter min smag er blandt de allerbedste, Priorat kan fremtrylle til tre-cifrede beløb. Og hans vingård er ikke mindre spændende. Grundlagt ovenpå en gammel mine, er vingården et virvar af snørklede gange, døre og porte. Og bag den ene port gemmer der sig et helt særligt syn.

For en af de gamle traditioner i Priorat er, at familien opbevarer en sød vin – en Rancio – i kælderen. Når en af sønnerne forlader barndomshjemmet, får han en del af Rancio’en med sig, så Rancio’en kommer ud i verden, og så barndomshjemmet stadig følger den voksne søn.

Der er Rancio, der daterer sig helt tilbage til slutningen af 1800-tallet i kælderen under Jose Mas Barbera’s vineri. Og udenfor en af de førnævnte porte, troner Rancio-ballonerne sig frem på en solbeskinnet terrasse. Her får den en helt særlig gæring, og de står på række og synes at skue ud over det imponerende landskab.

Rancioen er en oplevelse. Også på grund af historien. Men de røde vine fra Costers del Priorat er i verdensklasse. De viser, at Priorat er noget helt særligt – og at det også kan købes for nogenlunde betalelige priser.