Mallorca – oversete kvalitetsvine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Der var engang, hvor Mallorca var et spændende vinområde, men hvor det var svært at få afsat vinene til det store Europa. Så kom turistinvasionen med masser af tørstige nordboer, der gerne ville have vin i koppen – og helst vin, de kunne genkende og forholde sig til. Siden ramte de mere moderne tider, og muligheden for at eksportere vin blev nemmere.

Den rækkefølge har ikke været utvetydigt positiv for mallorcinsk vin. For de gode gamle autoktone druesorter, der har en enorm charme, er efterhånden ved at være en sjældenhed. Den nemme søgen efter turisternes pesetas – og siden euro – betød nemlig at mange mallorcinske vinbønder omlagde markerne. Det var nu engang nemmere at lokke en turist til at købe en Chardonnay eller Cabernet Sauvignon, som de havde hørt om før, end det var at lokke dem til at investere i en Callet eller Manto Negre.

Derfor er mængden af lokale druesorter efterhånden forsvindende lille. Heldigvis er der stadig en flok lokale vinbønder, der sværger til de oprindelige druer. Blandt dem er Anima Negre i den centrale del af Mallorca. Her produceres primært på Callet-druen, og selv hvidvinen Quibia er skabt på den blå druesort.

Mallorca er kraftigt påvirket af de særlige vindforhold, der giver syv forskellige vintyper, som alle har markant indflydelse på klimaet. Det gælder både i vindistriktet Binissalem og i Pla i Llevant. Men det gælder også i de øvrige distrikter, der ikke er D.O.-godkendt, men som ikke desto mindre byder på flere spændende producenter.

Hvis turen går til Mallorca og du har den mindste interesse i vin, så find en lokal restaurant eller en lokal butik, og sørg for at handle, så du får smagt lidt af den lokale vin. De mange turist-ture til vingårde går sjældent til producenter, der hylder de oprindelige mallorcinske druer – her har producenterne i stedet søgt hurtige penge ved at dyrke druer, turisterne kender i forvejen. Og de mest stolte og oprindelige Mallorca-producenter lukker gerne af for turister, så druerne får fred og ro til at vise den ægte og oprindelige mallorcinske sjæl.