Ekstremt svært for Extremadura

Extremadura kan få en svær sæson i næstbedste række.

Frem til sæsonstarten i de to bedste spanske ligaer, sætter vi hver dag fokus på et nyt hold. Og vi begynder i den næstbedste række, hvor Extremadura U.D. netop har overlevet sin første sæson som nyoprykker.

Når vi taler spansk provins, så er Extremadura den provins, der måske lever bedst op til betegnelsen. For her er vi virkelig ude på landet – i den centrale del af Spanien – sydvest for Madrid. Regionens bedste fodboldhold holder endda til i en af de lidt mindre byer – Almendralejo – på Estadio Francisco de la Hera med plads til 11.500 tilskuere. Men den lokale opbakning til Extremadura er stor, og halvanden måned før sæsonstart havde flere end 7.500 sikret sig sæsonkort.

Der drømmes således stadig i den spanske provins. Drømme om en tilbagevenden til den bedste spanske række, hvor Extremadura to gange har været med. Det var i 96/97 og i 98/99 med selveste Rafael Benitez som manager – nen begge gange også med en hurtig returbillet til næstbedste liga.

To oprykninger på tre år

Siden klubben i 2007 blev dannet på resterne af den forgældede CF Extremadura, blev det til to oprykninger i træk, så holdet i 2009 var placeret i Tercera Division. Her holdt klubben til i syv sæsoner på stribe – bortset fra en enkelt oprykning, hvor det blev til en hurtig og sikker retur.

I 2015/2016 begyndte resultaterne at lysne for Extremadura, der igen rykkede op i Segunda B og endda klarede sig hæderligt med en 13. plads. Året efter blev det til oprykning til La Liga 2, og med en 13. plads i den forgangne sæson, blev klubbens første oplevelse i det næstfineste spanske selskab, bestemt noget, de kunne være bekendt.

Klubikon på trænerbænken

Azulgranas, som de kaldes, har den tidligere Deportiva La Coruña og Compostela-spiller Manuel Mosquera som cheftræner. Selvom de mest kendte adresser, han havde hjemmebane på, var i hjem-provinsen Galicien, så spillede han faktisk det meste af sin aktive karriere i Extremadura. Her blev det til mere end 400 førsteholdskampe og 100 scoringer, og den nu 50-årige Mosquera indledte sin trænerkarriere i 2007, hvor han blev spillende manager i Cerceda. Jobbet i Extremadura er hans første som førsteholdstræner på højere niveau.

Blandt sidste sæsons mest fremtrædende spillere var Enric Gallego. Den rutinerede angriber var den tredjemest scorende i rækken, selvom han i vinterens transfervindue skiftede til Huesca i La Liga – og denne sommer er rykket videre til sidste sæsons store La Liga-overraskelse Getafe. Næstmest scorende er Enrique Marquez, der kom til klubben på en fri transfer fra Marbella i 2017.

Mange sommer-udskiftninger

Højrebacken Alex Diez og den uruguayanske midtbanespiller Giovanni Zarfino er et par af de vigtigste spillere på holdet, der ellers kan se frem til en sommer med voldsom udskiftning i truppen.

Hele otte spillere har været inde på lejeaftaler, og de skal erstattes. Indtil videre er det blot blevet til to tilgange – i form af den rutinerede midtbanespiller David Rocha, der kommer fra en marginalplads hos Almeria og midtbanespilleren Nono, der kommer til fra ligakonkurrenterne Alcorcón.

Der skal flere markante tilgange til, hvis Extremadura skal have håb om mere end en bundplacering. I modsat fald bliver det et formentlig uoverkommeligt slid for Azulgranas, hvis de skal sikre en ny sæson i næstbedste række.