Studentikos og politisk korrekt

Flow og skuespilpræstationer er mere end godkendt, men forsøg på provokation ender alt for politisk korrekt.

Den spanske serie Élite, der er tilgængelig på Netflix, er en underholdende men også lidt irriterende størrelse at give sig i kast med. Grundlæggende handler serien om en elitær privatskole, hvor tre unge mennesker fra en sammenstyrtet uddannelsesinstitution i samme by, får fripladser for at kunne fortsætte deres uddannelse.

De tre nye elever er fra helt andre samfundsklasser end eliteskolens øvrige elever, og de mange kulturelle forskelle giver en masse skærmydsler, intriger, ballade og problemer. Sex, stoffer, druk og kriminalitet bliver en stor del af seriens omdrejningspunkt, og det er jo altid emner, der kan medføre action og spænding.

Når jeg alligevel ikke er helt begejstret over seriens første sæson, så er det fordi den bliver for korrekt, hver gang den forsøger at være det modsatte. Indvandrerfamilien med den kloge og kønne datter, der ikke får lov at fastholde sin kultur. Den homoseksuelle indvandrerbror, der roder sig ud i et liv som pusher. Den rebelske teenagepige, der sætter sig op mod sin rige far. Underklassens fornuftige knægt med den dybt kriminelle storebror. Alle temaer kommer i spil, men de bliver desværre håndteret lidt for forudsigeligt. Og så er jeg blevet for gammel til, at der behøver være så meget nøgenhed og sex – det er mere elegant hvis den slags underspilles, omend jeg er klar over at det yngre publikum nok har et lidt andet syn på den sag.

Skuespilpræstationerne er faktisk slet ikke tossede. Stort set alle de unge skuespillere leverer varen, og der er et fint flow i handlingen. Men forsøgene på at provokere bliver for politisk korrekte, og det får desværre helheden til at fremstå så studentikos, som man kunne have frygtet at skuespilpræstationerne havde været.

Er du ude efter ukompliceret underholdning, så er det fint nok, men forvent ikke at få udvidet dit verdensbillede ret meget. 2. sæson kommer i løbet af sommeren.