Spansk stream-serie i særklasse

La Casa de Papel – eller Papirhuset på dansk – er noget af det bedste jeg har set indenfor spansk film og TV.

Hvis du normalt ikke er til spanske film og serier, så må du ikke lade det gå ud over La Casa de Papel. For Papirhuset, som den hedder på dansk, er en helt igennem fremragende serie, der indtil videre er nået gennem to sæsoner, og som er klar med tredje sæson midt på sommeren.

Det er svært at sætte en finger på serien, der byder på en fremragende idé, en medrivende historie, en eminent fremdrift og en række forrygende skuespilpræstationer.

I korte træk handler serien om en herre, El Profesor, der samler en flok mennesker, der alle er på kant med – eller ved at dumpe ud af samfundet. Hans plan er at udføre det perfekte kup – uden at stjæle fra nogen. Det skal ske ved, at gruppen besætter den spanske nationalbank og trykker alle de pengesedler, de kan nå, inden de bliver nødt til at flygte. På den måde tager de ikke noget fra nogen – men skaber sig adgang til selv at kunne trykke alle de penge, de vil.

For at skabe sig tid nok er de dog nødt til at tage en række gidsler, og serien handler om alle de forhold, der kommer til at gøre sig gældende mellem mennesker i pressede situationer. Det gælder både mellem gidseltagerne, det gælder mellem gidslerne, og det gælder mellem gidsler og gidseltagere. Udenfor nationalbanken gælder det samme blandt de politifolk, der forsøger at stoppe banditterne – men ikke nok med at politifolkene har deres interne kvaler, så for El Profesor, der overvåger missionen udefra, også indfiltreret politiets arbejde.

Der er masser af lag i historien, og der er masser af problematikker og moralske dilemmaer, som giver en fængslende fremdrift i historien. Skuespillerne er eminent castet – omend enkelte kan have en tendens til at være en anelse karikerede. Men det er i sandhed en detalje, der er til at leve med, når man ser på det samlede billede.

Úrsula Corberó, Alvaro Morte, Jaime Llorente og Pedro Alonso er forrygende i deres roller, men i mine øjne overstråler Itziar Ituño dem alle med sin problemfulde rolle som politikvinden, der har nogle travle dage på både jobbet og i privatlivet.

En vanvittigt god serie – den må du ikke snyde dig selv for.